Şiviti El Yazmaları

İbranice dua kitaplarında, sinagog perde ve örtülerinde, sinagogların ve Yahudi evlerinin duvarlarında bulunan Shiviti el yazmaları erken modern dönemden beri üretilmiştir.

Tanrı’nın varlığını dışsallaştırmanın yollarını arayan bu belgeler, Tanrı’nın tarif edilemez dört harfli İbranice ismi Tetragrammaton’un grafik temsiline odaklanıyor. Dört harf, yud-he-vav-he, dua ve günlük yaşamda ilham kaynağıdır. Genellikle mistik güçleri, koruyucu enerjiyi ve melekleri çağrıştıran sözcükler ve imgelerle ve ayrıca Tevrat ve Yahudi tarihinin önemli yerleri ve karakterleriyle ilişkilendirilirler.

Bir shiviti’nin içeriğini deşifre etmek veya basitçe kültürel üretim alanı içinde sınıflandırmak, günümüz bilim adamları için büyüleyici bir bilmecedir. Bu belgeler üzerinde yapılan araştırmalar, dünya çapında Tevrat ve dua metinlerinin, büyülü formüllerin, görsel motiflerin ve maddi kültürün analizini kapsar. Bireysel ve toplumsal dua, yaşam döngüsü olaylarının kutlanması ve kişisel ve hane halkının korunması için tılsımların üretimi (ve talep edilmesi) gibi çeşitli bağlamlarda shiviti’nin varlığı ve kullanımı, kutsal metnin rolünü anlamak için yeni yollar açar.

İnternet de dahil olmak üzere bu belgelerin günümüzde süregelen varlığı, bildiğimiz haliyle Yahudiliğin daha normatif yönlerine eşlik eden meditasyonun gücü ve etkisine dair süregelen inançları kanıtlar.